Maras (Fitoftora)
Homeopatinis pomidorų maro gydymas
Konstitucinis homeopatinis vaistas pomidorų ligų gydymui (tame tarpe ir marui) yra Ocimum basilicum. Vienos forumietės komentaras apie jį: „Praėjusį sezoną laistydavau pomidorus ištirpindama po žirnelį homeopatinio vaisto kibire vandens. Rezultatai buvo stulbinantys! Pomidorų stiebai ir lapai išliko nepažeisti ligos iki rugsėjo pabaigos, paskutinį derlių nuskyniau spalio viduryje, tik visai keli vaisiai buvo su tamsia dėmele (nuo rusėjo žymiai rečiau laistydavau, rečiau pomidorai gaudavo ir savo vaisto)“.
 
 
Pomidorų maro profilaktika 
Augalus genėkite tik ryte, kad pažeistos vietos spėtų apdžiūti. Pastebėję pirmuosius maro požymius ar sužinoję, kad liga plinta, augalus purkškite fungicidais. Stipriai susirgusius augalus geriau pašalinti. Net pažeistų lapų, vaisių šalinimas sumažina galimybes ligai plisti. Jei pomidorai serga, tenka juos laikyti kuo sausesnius, net kurį laiką nelaistyti. Geriausias „vaistas“ – žema santykinė oro drėgmė, aukšta temperatūra ir vėdinimas".
Tiek česnakai, tiek bazilikai apsaugo pomidorus nuo daugelio ligų. Pastebėta kad bazilikas, augantis šalia pomidorų, saugo nuo fitaftoros. Jeigu sąlygos plisti ligoms palankios, tai pomidorus papildomai galima purkšti česnakų antpilu arba dirvinio asiūklio nuoviru. Taip pat galima purkšti atskiestu liesu (ne pasterizuotu) pienu, įlašinti į jį jodo. Arba pagaminti išrūgų su jodu.

Padeda apsaugoti nuo ligų ir beržo grybas, pušų pumpurų nuoviras. Šalia pomidorų pasodinti keli kanapių krūmeliai irgi gali apsaugoti nuo ligų.


Dar keletas receptų nuo fitoftoros:
10 l vandens.
1 l pieno (nepasterizuoto),
9 l vandens,
20 lašų jodo.

Arba naudoti tokius pat kiekius išrūgų arba parūgusio kefyro, jodo. Purkšti kas 10 dienų.
---------------------------------------------------------------------------------------
1,5 stiklinės sumaltų česnako galvučių arba 3 stiklinės žiedstiebių ir laiškų,
1,5 g kalio permanganato,
2 valgomi šaukštai ūkinio muilo,


Sumaltus česnakus užpilti vandeniu. Palaikyti parą, tada perkošti, nuspausti, ištirpinti muilą, kalio permanganatą ir purkšti pomidorus taip, kad sušlaptų apatinė lapų pusė (kiekvienam augalui ne mažiau kaip stiklinė tirpalo). Purkšti kas dvi savaites.
----------------------------------------------------------------------------------------- 100 g išdžiovinto susmulkinto beržo grybo,
1 l verdančio vandens.
 
Užpilti verdančiu vandeniu ir pakaitinti vandens vonelėje apie 30 min., tuomet leisti ataušti, perkošti ir purkšti kas 10–14 dienų.Taip pat galima sauso grybo milteliais pabarstyti aplink pomidorų krūmelius ir ant pačių krūmelių.
----------------------------------------------------------------------------------------
1 kg šviežios dirvinio asiūklio arba 150 g džiovintos žolės,
10 l vandens.
 
Asiūklių žolę užpilti vandeniu, palaikyti parą laiko, po to pavirinti 30 min. ir atvėsinti. Purkšti pomidorus kas 10–14 dienų.
----------------------------------------------------------------------------------------
1 dalis pušų pumpurų (jei pumpurų 1 l, tai vandens  2 l),
2 dalys vandens.

Anksti pavasarį, kada dar pumpurai yra lipnūs, prisiskinti  ir laikyti tamsioje šaltoje vietoje (kad ir šaldytuvo apatinėje lentynėlėje) ne trumpiau nei 10 dienų. Susmulkinti, užpilti vandeniu, statyti virti, o užvirus pavirinti apie 3 min. Kai ataušta, perkošti. Antpilą, maišytą su vandeniu 1/5 dalimis, purkšti kas 10 dienų.

P.S. Į visus purškiamus skysčius galima dėti ūkinio muilo iki
 40 g 10 l vandens, kad skystis geriau priliptų prie augalų lapų. Artėjant rudeniui, kada pomidorų vaisiai yra užaugę, o naktimis prasideda rūkai, galima juos nupurkšti 10% valgomos druskos tirpalu. Nuo to dalis pomidorų lapų nudžiūva, bet vaisiai pasidengia druskos plėvele ir neužsikrečia fitaftora. Nuskynus dar neprinokusius vaisius, kuriuos nokinate namie, nuplaukite karštu vandeniu (vandens temperatūra turi būti tik iki 60 laipsnių). Sausai nušluostyti ir padėti nokti.
 
 
 

Gamtos kampelis