Moliūgas, moliūgėlis

Kada laikas sėti (indeliuose ir daržan)?
Daiginant indeliuose- apie balandžio vidurį, daigeliai išsodinami į pastovią augimo vietą darže apie gegužės vidurį-pabaigą (praėjus šalnų tikimybei). Sėjant tiesiai į dirvą- gegužės antrojoje dalyje.


Kodėl sėklos taip lėtai dygsta ir augalai taip lėtai auga?
Sėklos dygsta prie tam tikrų temperatūrų: esant min +12 C dygsta po 6-8 dienų (daiginant ant radiatoriaus ar virš židinio- daigeliai pasirodo po 2-3 dienų- optimali daiginimo temperatūra +25-27 C). Jei temperatūra ~10 C- augalai nustoja augti, o miršta prie 0 C.

Pelyja pasėtos sėklos. Ką daryti?
Sėklos pelyja dėl to, kad jos išimtos iš vaisiaus buvo blogai praskalautos ir liko slidi plėvelė, kuri išdžiovinus sėklas lengvai lupasi ir girgžda (jos nenuėmus sėklos nedrėgsta, lukštas neminkštėja ir daigelis neturi galimybės prasikalti, o atsidurus sėklai žemėje po kelių dienų aplink ją galima pastebėti pelėsį). Prieš sėjant reiktų tą permatomą girgždančią plėvelę pašalinti patrinus sėklas tarp pirštų.
 
Ar reikia šias gerybes nuo sraigių saugoti?
Taip, jaunus daigelius reiktų saugoti nuo sraigių- lapus nuvalgo. O vasaros eigoje sraigės moliūgams jau nebebaisios- neliečia.
 
Ar kryžminasi moliūgai?
Kai kurios moliūgų rūšys kryžminasi su visomis, kai kurios tik savo rūšies ribose. Iš sukryžmintų sėklų kitais metais gali užaugti tos pačios formos, spalvos, dydžio vaisiai, bet minkštimas gali būti vandenigesnis, kinta skonis, sandėliavimo laikas ir pan.
 
Kodėl reikalingas „dirbtinis apvaisinimas“?
Dirbtinis apvaisinimas reikalingas, kai norima išlaikyti rūšies grynaveisliškumą, bet ir tai negarantuoja, kad įsikišimas duos teigiamų rezultatų.
 
Kur vyriškas, o kur moteriškas žiedas?
Vyriški žiedai yra tušti, neturi vaisiaus užuomazgų, tiesiog geltonas didelis žiedas ir iš karto kotelis. Žiedo viduje rasite TIK vieną piestelę.
Moteriškas žiedas turi iš karto vaisiaus miniatiūrą (burbuliuką, kamuoliuką, cilindriuką ir pan. priklausomai nuo veislės ir rūšies) po savimi, o tik už jo bus kotelis. Žiedo viduje rasite KELETĄ piestelių sugrupuotų į krūvą.
 
Kaip apvaisint tuščius žiedus????
Surandate 3-5 vyriškus žiedus, nulupate geltonus jų "žiedlapius", paliekant tik piesteles ant koto. Surandate moterišką žiedą, kuris tuoj tuoj pradės žydėti ir kuri norite apvaisinti- praskleidžiate jį, paruoštomis vyriškomis piestelėmis pamakaluojate moteriško žiedo viduje, prisiliečiant prie moteriškos piestelės, "uždarote" moterišką žiedą, vyriškus metate lauk ir laukiate rezultato- po kelių dienų užuomazga turėtų didėti. Galima naudotis teptuku ar ausų krapštukais- surenkate žiedadulkes iš 3-5 vyriškų žiedų ir pamakaluojate teptuku su tuo mišiniu moteriškame žiede.
 
Kodėl užsimezgę vaisiai pradeda pūti?
Pūti pradeda, nes dar peržydėjęs žiedas nenukrito ir jame laikosi lietaus vanduo. Pabandykite kai tik peržydi moteriški žiedai, ATSARGIAI (nenulaužiant vaisiaus nuo krūmo kartu su žiedu) nuskabyti juos- turėtų situacija pagerėti. Būtina sąlyga- vaisius turi būti "apvaisintas"- savo darbą turėjo atlikti vabaliukai arba Jūs pati, pasinaudojus teptuku ar ausų krapštukais.
Taip pat dažniausiai, bet ne visada (iš savo patirties galiu pasakyti, kad lietingomis vasaromis tai įvyksta kur kas dažniau), pirmosios užuomazgos yra atmetamos pačio augalo.
 
Kam ir kada skabyti augalų viršūnes?
Viršūnės yra pjaunamos apie liepos antrą pusę-pabaigą. Kaip tik viršūnių naikinimas skatina augalus auginti didesnius jau užmegztus vaisius. Kas iš to, jei užuomazgų keliolika, bet pats augalas neišgali išmaitinti? To pasekoje moliūgai būna smulkesni, bet jų daugiau (tinka tiems, kam rūpi kiekybė, bet ne kokybė), pilnai nesunokę per sezoną.
 
Kiek moliūgų leisti užmegt?
Jei auginate gigantus po virš 100 kg- paliekate auginti tik 2 vnt (vienas atsargai, jei su tuo pagrindiniu kažkas atsitinka). Jei labai smulkučiai (kiekvieno svoris ~100-200 g)- jie mezga kaip pašėlę, tai palieku apie 10 vnt.

Kokius moliūgėlius auginat tik sėkliukėms?
Miranda, Junona, Olga, Kakai.
 
Ar visi moliūgai (net dekoratyviniai) yra valgomi?
Visi moliūgai yra valgomi, tik subrendę dekoratyviniai yra labai kieti ir pasitaiko karčių vnt.
 
Ar moliūgams baisios šalnos?
Moliūgams baisios šalnos, net sunokusiems milžinams su stora žieve. Pradžioje nieko nesimato, po kažkiek laiko moliūgas "įgauna mėlynę", ta vieta ima ruduoti ir minkštėti (kaip obuoliai), drėksta ir prasideda puvimo procesas.
 
Kada moliūgas sunokęs?
1. moliūgo kotelis turi būti sumedėjęs;
2. jei odelė kieta (nagu neprasispaudžia)- moliūgas sunokęs ir tinkamas sandėliavimui.
 
Kaip teisingai moliūgus paruošti žiemai?
1. renkant moliūgus, palikti kuo ilgesnį kotelį (idealu nupjauti ties susijungimu su virkščia);
2. po derliaus surinkimo gerai "pašildyti ir padžiovinti" apie savaitę saulėtoje atviroje vietoje (tiktų pvz. pavėsinė, kad kristų tiesioginiai saulės spinduliai, atvira pastogė- svarbi sąlyga- kad lietus nedrėkintų vaisių, bet BŪTINAI kad saulė juos apšviestų).

Kokios sandėliavimo sąlygos reikalingos moliūgams?
Trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti-raukšlėjasi odelė. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome ir iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies, odelės storio, sunokimo laipsnio (jei moliūgas nuskintas dar nesunokęs, vargu ar ilgai išsilaikys...)
 
Kodėl moliūgo viduje dygsta sėklos?
Daigeliai moliūgo viduje atsiranda tada, kai jie yra laikomoje gan šiltoje patalpoje.
 
Kam koks moliūgas tinka:
 
Sultims - melonowa zolta, big max ir atlantic giant (šitie užauga milžinais), rouge vif d'etampes, pink jumbo banana ir kiti bananiniai, muscade de province, visus aliejinius (tuos, kurių sėklos be lukštų- sėklas išimate, o minkštimą spaudžiate) ir pan.

Šviežiam vartojimui- visi acornai (nu gal išskyrus baltąji- thelma sanders, nes skoniu ir konsistencija primena saldintą bulvę), delicata, butternut'ai, sweet meat, sweet mama, crown prince ir pan.
 
Sriuboms- butternut'ai, hokkaido, kabocha tipo
 
Troškiniaims- butternut'ai, hokkaido, marina di chioggia, black futsu, triamble, jarrahdale, australian butter minkštimą 1:1 maišiau į bulvių košę (labai patiko), burgess buttercup (uk labai populiarus), hubbard'ai.

 

Ačiū Yerenai už informacija! :)

Gamtos kampelis