Pomidorų laistymas karbamidu
į 10 l laistytuvą dedamas valgomasis šaukštas karbamido ir perliejama su laistytuvu nuo viršaus ant lapų (taip galima laistyti daugelį daržovių)
į 10 l laistytuvą dedamas valgomasis šaukštas karbamido ir perliejama su laistytuvu nuo viršaus ant lapų (taip galima laistyti daugelį daržovių)
Laistymas kalio permanganatu
Apytiksliai imama apie 3g. kalio permanganato ir padaromas 20litrų kibire tirpalas. 2 litrus irpalo pilama į 10 litrų laistytuvą, pripilama iki viršaus vandens ir vienu laistymu palaistomi 5-6 daigai. Pirmąkart laistoma praėjus dviem savaitėms po pasodinimo, antrą kartą žydint antrai kekei(aukštaūgiams).
SVARBU! Tos, kurios mulčiuoja savo šiltnamius (daržus) ir tikisi gero mikroorganizmų darbo po mulču, kalio permanganato neturėtų naudoti. Jis - antiseptikas, ("chemija") naikinanti ne tik ligų sukėlėjus, bet ir geruosius grybus, kurie pūdo mulčą, išpurina dirvą, padeda augalams augti.. Jei kalio permanganatą savo darže naudojat pastoviai, ir profilaktikai, ir gydymui, tai jau yra tikimybė, kad jis neveikia ligų sukėlėjų. Nes patogenai turi savybę prisitaikyti, kasmet išlieka vis atsparesnių, kol galiausiai nebereaguoja į chemiją.
Laistymas magnio sulfatu
Laistymas magnio sulfatu
Imamas nubrauktas arbatinis šaukštelis magnio sulfato miltelių kibirui vandens. Dar geriau įterpti i dirvą prieš sodinant. Šis būdas naudojamas, kai gelsta pomidorų lapai, bet reikėtų nepamirškit, kad pomidorų lapai gali gelsti ne tik dėl magnio trūkumo, bet ir kai trūksta mangano, azoto ar geležies.
Magnio trūkumas gali ryškėti, kai dirvoje per daug azoto ir per sausa.
Magnio trūkumas gali ryškėti, kai dirvoje per daug azoto ir per sausa.
Laistymas kaliu
Kiaulpienių lapai, arbūzai, bananai, pienas, vynuogės - kalio šaltiniai. Kadangi nekainuoja tik pienių lapai tai siūlyčiau juos parauginti ir palieti.
Laistymas bazilikais
Laistyti vertėtų du-tris kartus per sezoną. Geriau yra nupurkšti pomidorus bazilikų nuoviru, tuomet neina taip į lapus ir saugo nuo ligų. Ir purkšti galima dažniau. 1 litras normalaus stiprumo nuoviro 5 litrams vandens. Tas "normalus" gaunamas į trilitrinį stiklainį su vandeniu įdėjus keletą pasmulkintų baziliko šakų ir parą laiko palaikius. Paskui reik nukošti ir pavirti. Viskas tas pats, kaip ir su dirviniu asiūkliu.
Profilaktinės priemonės ruošimas pagal forumietę EX
Į trilitrinį stiklainį prikemšama dirvinio asiūklio, truputį jį pasmulkinus. Įdėti pora šakelių pasmulkinto baziliko, užpilti vandeniu kad apsemtų, palaikyti parą laiko, nukošti, užvirinti ir pavirti apie 15 min. ant silpnos ugnies.
Profilaktinės priemonės ruošimas pagal forumietę EX
Į trilitrinį stiklainį prikemšama dirvinio asiūklio, truputį jį pasmulkinus. Įdėti pora šakelių pasmulkinto baziliko, užpilti vandeniu kad apsemtų, palaikyti parą laiko, nukošti, užvirinti ir pavirti apie 15 min. ant silpnos ugnies.
Atvėsinus gautą nuovirą (apie du litrus) supilti į kibirą, pripilti beveik iki viršaus vandens ir purkšti pomidorus.
Šitas miksas saugo nuo grybinių ligų. Tik nepamirškit, kad vieno purškimo negana. Per sezoną kartokit keletą kartų. Profilaktiškai. Gal ir nuobodžiai skamba, bet geriau nepatingėt linksmai papurškinėt keletą kartų žolytėm, nei su liūdesiu kartą chemija purkšt.